Het ecoplein is een plein wording. Wij geloven dat deze huidige samenleving op zoek is naar een dynamisch plein zoals dit. Er is veel vraag vanuit deze maatschappij naar projecten die de samenleving ondersteunen, het milieu ondersteunen, mensen verbinden en vernieuwing brengen. Niet alleen door de mensen maar ook vanuit de politiek of gemeente. Wij geloven dat wij zelf de mogelijkheden hebben om dit tot stand te brengen als we bereid zijn om écht samen te werken.

Écht samenwerken ontstaat als verschillende partijen zich vol passie inzetten en hun kwaliteiten beschikbaar stellen om mens, dier en natuur te ondersteunen. Verschillend zijn zien wij als een kans om te groeien en iets bijzonders tot stand te brengen.

Uit de reacties van mensen die over ons project horen blijkt dan ook dat mensen enthousiast zijn dat een plein zoals dit de toekomst gaat worden. Dankzij alle stappen die we tot nu toe genomen hebben, blijkt dan ook dat er ontzettend veel initiatieven zijn zoals dit. De behoefte van de mens om iets te betekenen voor de samenleving groeit. Daardoor komt er ook steeds meer informatie beschikbaar over hoe je een project als dit neer kunt zetten.  Veel innovatieve ideeën hebben wij mogen aanschouwen en vele mooie mensen hebben wij al mogen ontmoeten. Het motiveert ons dat vele anderen ons zijn voorgegaan op ons pad. Het geeft steun en het is heel leerzaam van hun te mogen leren.

Toen de initiatiefneemster de eerste bijeenkomst organiseerde (jan 2016) met daarin de uitleg over Het Ecoplein, kreeg ze veel positieve reacties van mensen. Dit zorgde voor groei en verandering omdat deze mensen met vragen kwamen waar toen niet altijd antwoord op was. Door meerdere bijeenkomsten te organiseren bleek de vraag van mensen steeds duidelijker te worden. Zo kon het team wat inmiddels ontstaan was verder werken om duidelijkheid op papier te krijgen.

Het komende jaar zullen meer bijeenkomsten gehouden worden. Het afgelopen jaar stond in het teken van vormgeving en het opstellen van duidelijkheid in de teams. In het komende jaar zullen wij actiever op zoek gaan naar mensen. Omdat wij geloven dat er veel getalenteerde mensen zijn die graag mee willen doen, maar nog niet weten hoe. Een project zoals dit roept ook veel vragen op en wij zijn dankbaar dat mensen ons deze vragen stellen. Hoe mensen kunnen meedoen en wat ze kunnen doen, blijken de belangrijkste vragen tot nu toe. Toch willen wij niet overal antwoord op geven. Het is natuurlijk leuk als je zelf kunt meedenken in dit project. Antwoorden ontstaan door groei. En voor een project zoals dit, zijn we naar dromers die ook kunnen uitvoeren.

Inmiddels zijn de plannen voor een stichting op papier gezet. De stichting zal de visie, het beheer, onderhoud en financiering van de ecologische gebouwen tot zich nemen. Het Ecoplein zelf is een coöperatie. De stichting helpt deze coöperatie op te zetten en groeit hier in mee.
Als het bestuur van de stichting gevormd is zullen we ons meer gaan richten op het organiseren van netwerkbijeenkomsten, opleiding tot teamcoach en creëren van teams. Elk team zal gaan starten met het creëren van een eigen bedrijf/organisatie binnen het ecoplein. Met als doel straks een mooi ecologisch plein te gecreëerd te hebben met daarop verschillende ecologische gebouwen met instellingen of bedrijven die zelfstandig werken in verbinding met elkaar. Wat een betere doorstroming gaat geven voor mensen die afhankelijk zijn van zorg, mensen met kinderen, voor  de gemeente en instanties. Maar ook een netwerk en platform voor mensen met innovatieve ideeën en bedrijven.

Wij gaan er van uit dat de opbouw van alle gebouwen zo ongeveer 10 jaar gaat duren. Tot die tijd willen we gaan starten in een tijdelijk gebouw. Deze locatie hebben we nog niet gekozen omdat we nu bezig zijn met gesprekken met mensen om mee samen te werken. Voor dit tijdelijke gebouw hebben we een periode van 5 jaar in ons hoofd om een basis neer te zetten. In dit gebouw plaatsen wij het kind en gezin, theehuis, opleidingcentrum en dagbesteding.

Wil jij ook deel uitmaken van een bijzonder project? En wil je deze unieke kans niet voorbij laten gaan? Meld je dan aan voor een vrijblijvend gesprek.Met dank aan Abby Mitchell voor het aanbieden van een aantal foto's.

Privacy verklaring